Franciskaner nu i Sverige

Franciskanerna (Ordo Fratrum Minorum - OFM) kom till Sverige på 60-talet. De kom från Holland och bodde i Linköping fram till 2003. En av dem reste tillbaka till Holland men de andra har bott i Vadstena tills nu.

- 1993 kom från Polen till Sverige br. Bononiusz Glodowski OFM och bodde tillsammans med holländska Franciskaner i Linköping. Sedan återvände han till Polen en kort tid. År 2000 kom han tillbaka till Linköping och bodde där till 2003. Vid den tiden kom också två andra bröder från Polen: fr. Tomasz Slupkowski OFM och fr. Pacyfik Porebski OFM. Båda från polska S:t Franciskus Provins.

- 2004 kom fr. Pacyfik och br. Bononiusz till Borås. Vid samma tid bodde fr. Tomasz i Västerås. Fr. Pacyfik var kyrkoherde i Borås tills 2006 och sedan flyttade han till Västerås. Tillsammans med fr. Tomasz grundade han ett annat franciskankloster. 2006 kom också till vår församlingen ny broder - br. Natan Spychala OFM. Sedan 2007 br. Bononiusz har varit den nya kyrkoherden i Borås

- augusti 2010 - Fr. Pacyfik kom tillbaka till vår församling. Samma tid br. Natan flyttade till Västerås. Vi fick också en ny broder i Sverge: fr. Witold Mlotkowski OFM. Han tillhör Västerås kommunitet.